עוסק זעיר: באלו מקרים זה מומלץ?

בהינתן מצב בו אנחנו מבקשים לפתוח ולהקים עסק (כעוסק זעיר, וכל סוג אחר), יש לנו כל מיני דרכים לעשות זאת. ראשית כל, אנחנו כנראה מבקשים להירשם כעצמאיים. הדבר יאפשר לנו, לפי פקודות מס הכנסה ושלל חוקים שונים, לעסוק במשלח ידנו ולהכניס הכנסות משירותים או מוצרים שנמכור. מחזור ההכנסות הנ"ל יירשם באופן מוצהר, ועבור חלק ממנו ייגבו מיסים על ידי רשויות המס.

המס שנגבה, שונה ממצב למצב. מצד אחד, שיעור המס נוגע במידת ההכנסה. ככל שההכנסה מרובה יותר, כך אנחנו נוגעים במדרגות מס (פרוגרסיביות) גבוהות יותר. משמע, שיעור המס גבוה יותר בהינתן הכנסה גבוהה יותר. מצד שני, ישנן הקלות שונות שקשורות למס הכנסה ומע"מ, שניתן לקבל הן במסגרת זיכויים שונים במחלקת המס (שרואה חשבון יכול לייעץ לגביהם), והן במסגרת פתיחת עוסק זעיר, או פטור.

אמנם, עוסק זעיר זו כבר לא פונקציה, כיוון שאיחדו את המושג לתוך זה של עוסק פטור עוד בשנת 2002, אך נשתמש בו כמושג בכתבה זו, כדי לאפשר בהירות מסוימת, למי שרוצה לברר על כך פרטים נוספים. ייתכן שעצם השימוש במושג עוסק זעיר, בכתבה זו, יהיה אינפורמטיבי יותר, מאשר אם היינו מתעלמים ממנו – ועוברים לדבר, במקום, על עוסק פטור.

על כן, עוסק זעיר, זו הגדרה שניתן למצוא אותה היום במסגרת עוסק פטור, ועל כן בשורות הבאות נסביר מה בדיוק עוסק פטור מאפשר לבעלי עסק, כמו גם – עבור מי זה מומלץ, או לכאורה, למי זה מתאים.

כאמור, החל משנת 2002, התקבצו ההגדרות, וזה קרה במסגרת שינוי החוק של מס ערך מוסף (מע"מ), ועל כן ההגדרה של עוזר זעיר, הוחלפה בהגדרה של עוסק פטור – וכך רשויות המס למעשה מתייחסות לעסק שכזה, בימים אלו, או זו לפחות נקודת ההנחה של הכותבים.

למי זה מתאים?

כדי להיות עוסק פטור, ישנם תנאים מסוימים שניתן לעמוד בהם. ובהינתן כך שנעמדו, או הושלמו – הרי שיש גם הטבות. החלק של "הפטור", בביטוי, הוא זה שכמובן מרמז על פטור. ממה הפטור? הפטור הוא מתשלומי מס ערך מוסף. כאשר עסק פטור מלשלם מע"מ, הוא לא צריך לגבות אקסטרה כסף מהלקוחות שלו (כיום, בסביבות 17%), כמו גם יכול לפטור את עצמו מהגשת דוחות חודשיים או דו חודשיים. כתבנו על זה קצת יותר בכתבה אחרת, שניתן למצוא כאן – בנושא עוסק פטור.

מנגד, עוסק פטור לא יכול לזכות את תחשיבי המס שלו, כדרך הגשת הוצאות מוכרות. כלומר, אם יש הוצאות מסוימות, הוא לא אמור להחשיב אותן כהוצאות או סכומי כסף שיאפשרו לו לקבל זיכוי במסים שמשלם. אם הוצאנו 1,000 ₪ על כיבוד לחודש נובמבר, הרי שזה לא יעניק לנו זיכוי של 1,000 ₪ במס, אם אנחנו עובדים במסגרת עוסק פטור. כך שישנם כמובן יתרונות, ועם זאת – למי מאיתנו שרוצה לרשום הוצאות מוכרות, זה כמובן לא מתאים, אלא אם כן יימצא סידור אחר, אולי בייעוץ מתאים של רואה חשבון שיאפשר בהירות במקרה ספציפי כזה או אחר.

לסיכום, עוסק זעיר, או פטור – יכול להתאים לאנשים שלא מעוניינים לקחת על עצמם את הטיפול בדיווחים המתבקשים מסוגי עוסקים אחרים (כמו מורשה, וחברה בע"מ, וכד'), כמו גם לגבות מע"מ מלקוחותיהם. נוסף על כך, אין להם צורך או רצון מספק להגיש הוצאות מוכרות, לטובת קיזוזי מס. וכמובן, לאלו שיש להם מחזור הכנסות, שאינו עולה על סכום מסוים (בסביבות 100,000 ₪ בשנה). מי שמכניס יותר (בברוטו), כמובן, לא יצליח להישאר במסגרת עוסק פטור, שכן הדיווח שלו לרשויות המס יראה להן שזה הזמן שלו להתקדם, מבחינתן.

בהינתן רצון לקבל עזרה ובהירות נוספת בנושא, ניתן ליצור עימנו קשר כעת. תודה על קריאתך.